Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ : .... Νο 2

Συνεχίζουμε λοιπόν με τις προτάσεις . Όπως βλέπεται είναι χωρισμένες σε τομείς που πιστεύω ότι από εκεί είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε την προσπάθεια και που μπορούν να αλλάξουν γρήγορα την εικόνα της πόλης μας αλλά κυρίως να αλλάξουν την ψυχολογία μας και την νοοτροπία μας....

2
Παραλιακή  (Λιμάνι )
Φωτισμός, καθαριότητα, συμμάζεμα και καλλωπισμός, αλλαγή όψης .
-          Αλλαγή στα πεζοδρόμια καθιστώντας τα ευκολοπερπάτητα, πρακτικά που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχουν και όχι αυτό το χάλι που είναι σήμερα .
-          Στρώσιμο και προσθήκη πράσινου αλλά και ποδηλατόδρομου προς την πλευρά της θάλασσας , μέχρι όπου αυτό είναι εφικτό . Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ούτως ώστε η πλευρά της θάλασσας να είναι όμορφη, προσφιλής διατηρώντας την νησιωτικότητα και το τοπικό χρώμα.
-          Επεμβάσεις για την αναζωογόνησης της περιοχής του λιμανιού παρεμβαίνοντας με ουσία και νόημα στο να αναδειχθεί ξανά ο χώρος και επιτέλους να γεμίσει πάλι ζωή . Είναι απαράδεκτο να έχουμε μεταφέρει σε μια νησιωτική παραθαλάσσια πόλη το βάρος
μας στην τσιμεντένια κεντρική πλατεία της μακριά από την θάλασσα. Ανασύσταση όλης της γραμμής από Super Χ’’κώστα μέχρι και τον μεγάλο μόλο . Επανέλεγχος των χρήσεων γης, αδειοδότηση με άλλα κριτήρια αλλά πάντα υπό τον αυστηρό έλεγχο του Δήμου. Δεν νοείται νησιώτικη πόλη χωρίς μαγαζιά και κίνηση σε τόσο μεγάλη παραλιακή γραμμή. Φωτισμός και του λιμανιού, στον χώρο των καταστημάτων αλλά και  στον μόλο, καθαρισμός περιοχής και της λιμενικής λεκάνης, τοποθέτηση των καϊκιών και των ψαράδικων προς την πλευρά των καταστημάτων, στήσιμο της παιδικής χαράς για να μπορεί να γίνει ξανά επισκέψιμη από τα παιδιά και τους επισκέπτες.  Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τον ΝΑΟΚ να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις – δραστηριότητες  για επιστροφή του κόσμου στο λιμάνι και δημιουργίας και άλλου ενός σημείου  συγκέντρωσης κόσμου και κίνησης.
-          Πλήρης αξιοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου με μεταφορά των μικρών βαρκών και αλιευτικών, όπως είπα και πριν, στο κεντρικό λιμένα με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι αποκλειστικά για τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη, με προσέλκυση επισκεπτών. Επεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα να γίνει επισκέψιμος, καθαρός, φωτισμένος και να μπορεί να γίνει θέμα βόλτας ας πούμε. Η διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου θα αναβαθμίσει όλο το λιμάνι και θα πρέπει να γίνει σε συνέχεια της αξιοποίησης του beach front το οποίο πρέπει να ξαναλειτουργήσει άμεσα. Όπως και οι εγκαταστάσεις για τουαλέτες και άλλες παροχές στην παραλία προς πλήρη αξιοποίηση αυτής και δημιουργίας ξανά την περιοχή χώρου έλξης επισκεπτών. Ν δώσουμε ζωντάνια στις υποβαθμισμένες αυτές περιοχές και σημεία της πόλης μας που κάποτε έσφυζαν από ζωή και κίνηση.
-          Σε στενή συνεργασία πρέπει να γίνει τακτοποίηση, συμμάζεμα και παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΟΣΣ στο λιμάνι με αποτέλεσμα να γίνει θέμα επίσκεψης στην πόλη μας και όχι ένα κακέκτυπο του παρελθόντος όπως είναι σήμερα. Η ανάπλαση των χώρων, η ενίσχυση του μουσείου και του καταστήματος πώλησης , η ανάδειξη της ιστορίας και της σημερινής διαδικασίας, η προώθηση των τουριστών να δουν και να δοκιμάσουν αλλά και ο γενικός καλλωπισμός των εγκαταστάσεων (βαψίματα, κήπους, πρόσβαση κτλ ) επιβάλλεται ως συμπλήρωση των έργων της γύρω περιοχής.
3
Λιμάνι
Άμεση απόφαση για το τι τελικά θα γίνει με το λιμάνι μας και κυρίως για το τι πρέπει να γίνει. Παραμονή του ως έχει;
-          Διευθέτηση του προβλήματος του νέου λιμανιού μπας και κάποια στιγμή λειτουργήσει τελικά και υποδέχεται τα πλοία της γραμμής αφήνοντας όλο το παλιό λιμάνι προς εκμετάλλευση από τα ψαροκάικα και τις βάρκες δημιουργώντας το αίσθημα του παραδοσιακού λιμανιού με τις βάρκες και τα καίκια του. Ας ολοκληρώσουμε τις μελέτες που δεν έγιναν και ας κάνουμε το λιμάνι μας ασφαλέστερο και σωστό … ή 
-          Ξεκίνημα της διαδικασίας μετατροπής του στην μεγαλύτερη μαρίνα του Αιγαίου, με την καλύτερη δυνατή θέση ( αυτής που βρισκόμαστε, δηλαδή στο μέσον ακριβώς του Αιγαίου και δίπλα στα γειτονικά παράλια ..) που θα μπορέσει να φιλοξενήσει 2500 με 3000 σκάφη περίπου ; Είναι από μόνο του αυτό έργο ανάδειξης και αλλαγής όλης της μορφής και της πορείας τόσο της πόλης όσο και του μισού νησιού σχεδόν. Είναι σημαντικό το έργο και κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη πρέπει να το επιδιώξουμε να συμβεί. Μαρίνα σύγχρονη σε συνδυασμό με την διατήρηση , όσο γίνεται, της παραδοσιακής λιμανιώτικης ατμόσφαιρας και διαδικασίας που θα φροντίσουμε να είναι γεμάτη καθ΄όλη την διάρκεια του έτους , εκμεταλλευόμενη και την τεχνική βάση , το καρνάγιο, που ήδη υπάρχει και λειτουργεί με επιτυχία. Άλλωστε και από μόνο του το καρνάγιο μπορεί να δημιουργήσει σημείο αναφοράς που μπορεί να γίνει πόλος και οικονομικής αλλά και δημιουργικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό και με την διατήρηση της τέχνης των ξύλινων σκαφών κυρίως. Τεχνολογία, ανάπτυξη και παράδοση πάντα πάνε παρέα, όταν το θέλει ο τόπος και ο κόσμος.
-          Συνδυασμός χρησιμοποιήσεις του λιμανιού , για εξυπηρέτηση μικρών σκαφών ή catamaran μαζί με την μαρίνα ή ακόμα και με επεμβάσεις να διατηρηθεί το λιμάνι ως εμπορικό και επιβατηγό και να ενωθεί ο νέος μικρός μόλος με το υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι χώροι εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών που σε συνδυασμό με τις προηγούμενες ενέργειες θα δώσει μια πνοή, έστω και μικρή. Ταυτόχρονη αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου θα δώσει ζωντάνια και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή ως ένα κομμάτι στο πάζλ των προηγούμενων αναφορών και ενεργειών με αποτέλεσμα την πλήρη αξιοποίηση της ακτογραμμής από τον δρόμο του μεσαίου καρλοβάσου, Super Χ΄τζηκώστα μέχρι τον μεγάλο μόλο.


2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραία τα γραφόμενα και ιδέες αλλα οι πράξεις μετρούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. orea ta lete ala ven kaoun tipoia opos sto xorio ag feovori to nero akalilo gia pioma kanta vio xronia ke o kosmos agorazi nero afta ine ta xalia tou vimarxou sas efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.